Do's & Don'ts

TIPS VAN DAVEY 

Je bent voor een korte video of film op zoek naar het meest geschikte montage programmazonder daarvoor direct dure software programma-abonnementen af te sluiten? Of ben jij helemaal nieuw met het maken van video’s? En wil je beginnen met de basisprincipes van monteren, dan heb ik de juiste opties voor jou! Hieronder beschrijven wij een aantal edit programma's die jij gratis kan gebruiken voor jouw eerstvolgende film project. 

Welk programma het beste bij jou past hangt onder andere af vanjouw ervaring en of hoe veel mogelijkheden je wilt kunnen gebruiken voor jouw montage.

1.Imovie
Mijn eerste video’s heb ik altijd gefilmd op mijn Iphone en gemonteerd in iMovie. Deze app werkte voor mij dus altijd het handigste. Hiervoor heb je wel een Iphone of Ipad tot je beschikking nodig, aangezien de app alleen via de Apple Appstore te downloaden is. Het grote voordeel is dat je video’s direct vanuit je video opslag kan importeren in je tijdlijn. Demontage opties zijn wellicht beperkt, maar wellicht voor jouw project ‘‘all you need’. Er zijn geluidseffecten beschikbaar om de film de nodige spannende suspense of humoristische punchline te geven. Daarnaast zijn er greenscreen effecten beschikbaar,evenals trailer templates om je video te structureren als een trailer. Na het exporteren kun je direct delen met specifieke openbare kanalen zoals YouTube en Vimeo. Met iMovie kun je eenvoudig een videoclip maken en een visueel effect toevoegen in de filmmaker. Het bewerken van video’s is een fluitje van een cent voor een Mac gebruiker diedeze software gebruikt. Hoewel de bewerkingsfuncties misschien niet al te geavanceerd zijn, is de interface eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken met alleen de noodzakelijke functiesvoor je.

2.Movavi
Deze app is bedoelt voor Android gebruikers, dus het aanbod op apparaten is vrij beperkt. Je moet Android 5.0 of meer nodig om van Movavi Clipsgebruik te kunnen maken.De app stelt je in staat beelden heel gemakkelijk te bewerken met behulp van een tijdlijn. Je kunt clips splitten en combineren om nieuwe, langere video's te creëren. De individuele clipskan je samen laten voegen door middel van vloeiende overgangen. Net als met de meeste apps kan je rechtenvrije muziek toevoegen en gemakkelijk delen via sociale media.

3.Animoto
Animoto biedt de basis functies voor jouw eerste video en is zeer gebruiksvriendelijk. Animoto is, in tegenstelling tot veel andere programma’s, alleen online te gebruiken. Het voordeel is dus dat je geen app hoeft te downloaden op je computer. Animoto gebruikt een eenvoudige drag-and-drop-editor voor een snel, intuïtief videobewerkingsproces. Nadat je je clips hebt geüpload, kun je ze naar de tijdlijn slepen, hun lengte aanpassen met motiontracking en kleurcorrectie gebruiken om de look en feel van de video te veranderen.
Verder zijn de templates, teksten, lettertypes en muziek binnen handbereik, zodat je devideo kunt customizen.

4.Filmora
Fillmora nodigt zijn gebruikers uit om “grenzelooste creëren”. Om die missie te volbrengen, probeert de videobewerkingstool ‘een video-editor voor alle makers’ te zijn. Met eengebruiksvriendelijke interface kan Filmora een grote aanwinst zijn bij het maken van je volgende YouTube video. Filmora stelt makers ook in staat om overgangen, video-effecten, fisheye-correctie, bewegende beelden en meer toe te voegen, waardoor je video aantrekkelijker wordt voor de kijker. Je krijgt de kans om je videoclips te stacken met andere media, inclusief content die je filmt voor een greenscreen. Hiermee kun je andere mediacontent in die overtollige greenspace achter je plakken. Filmora biedt 4K videobewerking en snelle rendering, waardoor het de optimale keuze isvoor YouTube uploads. Je wilt ervoor zorgen dat je alleen video’s van hoge kwaliteit uploadt naar YouTube, de best mogelijke manier wordt getoond.

5.Davinci Resolve

DaVinci Resolve is de gratis versie van het professionele videobewerkingsprogramma DaVinci Studio. De mogelijkheden op het gebied van video editing en kleurcorrectie zijn zeeruitgebreid en DaVinci is gebruikt bij de productie van diverse bekende Hollywood producties. Davinci Resolve lijkt qua gebruik op Adobe Premiere Pro, het grote verschil tussen deze twee programma’s is dat Davinci een langer lopende gratis versie aanbiedt en Premiere Pro niet. Davinci heeft van alle bovenstaande apps de meeste opties te bieden en is om die reden de meest geavanceerde apps uit de lijst. Het softwareprogramma is qua gebruiksvriendelijk wellicht op het eerste oog iets ingewikkelder, maar laat je vooral niet afschrikken door de knopjes, pijltjes en andere tools, want oefening baart kunst. Wil je jezelf dus uitdagen op het gebied van editing? En heeft jouw film meer opties nodigdan bovenstaande apps, dan is Davinci Resolve voor jou de beste optie.

6.ActionMovieFX
Deze app is in tegenstelling tot de bovenstaande apps en programma’s geen montageprogramma, maar wellicht wel een leuke toevoeging voor jouw korte film. Deze app heeft verschillende Hollywood effecten in eenvoudige templates, waardoor je jouw video's direct kan voorzien van explosies, een auto ongeluk of een alien invasie. De special effects zijn allemaal erg over de top, dus ben spaarzaam als het aankomt op het gebruik ervan. Of je houdt van Michael Bay, dan kun je los gaan en is dit de app voor jou!


DO’S

OPMERKING: Je kunt het montageprogramma Davinci Resolve gebruiken. Dit is een gratis programma en hierin heb je genoeg mogelijkheden om jouw film te monteren. Op de website van het programma vind je uitleg over wat je er mee kunt. Natuurlijk mag je ook een ander programma gebruiken. 

TIPS voor tijdens het filmen, monteren en exporteren

 • Kies bij je instellingen altijd PAL, ook bij het monteren Gebruik steeds hetzelfde framerate (het aantal beelden per seconde)
 • Gebruik de hoogst mogelijke beeldkwaliteit en kies één beeldverhouding
 • Film je met je telefoon? Zorg dat je alles liggend opneemt!
 • Zorg dat je camera al loopt voordat de scène begint, laat de camera ook na het stoppen van de scène nog even doorlopen. Dit is makkelijker te knippen tijdens het monteren
 • Wil je gesproken tekst gebruiken, gebruik dan het liefst een losse microfoon
 • Let op het volume tijdens opname en montage; niet te hard of te zacht. Zorg dat het niet overstemd.  Gebruik de YouTube Music Library voor sfeermuziek 
 • Als je iets niet weet kan je zoeken naar tutorials op YouTube, er zijn er voldoende! 
 • Lever je film aan als H.264; of Mpeg 2/4
 • Lever je film aan met resolutie 720P of 1080P
 • Vermeld bij inlevering van je film welk montageprogramma je hebt gebruikt
 • Vermeld bij inlevering van je film ook je naam en/of groepsnaam. Zo weten wij welke film van welke groep is
 • Label al je materiaal; als je meerdere versies hebt, zorg dan dat wij de juiste versie ontvangen

DONT’S

 • Zet je geluid niet te hard, maar ook zeker niet te zacht
 • Wissel niet van beeldverhouding tijdens het filmen!
 • Wij adviseren om zo min mogelijk gesproken tekst in je film te gebruiken, tenzij je een goede opname microfoon hebt
 • Gebruik geen Windows Movie Maker
 • Gebruik géén NTSC

Iets niet duidelijk? Mail naar shootyourshot@schuur.nl, dan helpen we je!