Inleiding

Jury: Christian van Duuren, Hugo Emmerzael, Daan Gielis, Ellen Parren, Ena Sendijarevic, Lisa Straatman

De jury heeft met veel plezier naar de vijftien films van deze editie van Shoot Your Shot # gekeken. We zagen veel verschillende genres en vertelvormen; van western tot animatie, van komedie tot dansfilm, van horror tot docu-style. We zagen papieren krokodillen en gangsters met tranen, knallende pistolen en vloeiend bloed, er werden lugubere feestjes georganiseerd en de ontluikende liefde vloog ons om de oren. Maar er werden ook veel harten gebroken. Heel veel.

De jury is verrast over de hoge kwaliteit van de films, die duidelijk met veel liefde en passie zijn gemaakt. We zijn vooral onder de indruk van de professioneel-ogende cameravoering. En de goede keuze in decoupage en mise-en-scene. Deze generatie heeft duidelijk toegang tot geweldige technische middelen en voelt zich daarin thuis. Daar is de jury zelfs een beetje jaloers op.

Ook werd er veel gebruik gemaakt van muziek, wat de films vaak versterkt, maar waar soms ook teveel op werd geleund, wat videoclipachtig werk opleverde.

Wat de jury de makers nog wil meegeven: onderschat niet hoe belangrijk geluid is in je film. Goed geluid kan zoveel extra opleveren, zorg dat je daar al in een vroeg stadium aandacht aan besteed. 

De jury moedigt de kracht van het weglaten aan. Sommige films gebruiken zowel muziek als tekst en beeld gelijktijdig, om hetzelfde te vertellen. Het levert meer op om daar een keuze in te maken.

Tenslotte: we zijn erg enthousiast over met hoeveel fantasie en originaliteit de makers in zo’n korte tijd unieke werelden hebben weten te creëren. We zijn erg benieuwd hoe jullie je in de toekomst gaan ontwikkelen als filmmakers.